Sikeres évet zár a MyConcept

Főoldal / blog / Sikeres évet zár a MyConcept

Sziller Olivér öt évvel ezelőtt döntött úgy több, mint tíz év nagyvállalati banki vezetői tapasztalattal a háta mögött, hogy saját útján indul el és megalapítja üzleti tervezéssel foglalkozó vállalkozását. Így jött létre a MyConcept, mellyel azt tűzte ki célul, hogy mind a startupok, mind a nagyobb hazai vállalkozások nemzetközi színvonalú üzleti tervet és ahhoz kapcsolódóan teljeskörű tanácsadást kapjanak, elérhető áron. Jelenleg a MyConcept független szereplőként van jelen a hazai és már évek óta a külföldi befektetői, illetve finanszírozási piacon is. Olivérrel a kezdetekről, a jelen kihívásairól és a jövő vízióiról beszélgettünk. | Jánoska Rita

Hogyan indult a kapcsolatod az üzleti tervezéssel?

2001-ben pályakezdőként kiemelten jó munkahelyre kerültem – egy német banknál kezdtem, ahol aztán 11 évig dolgoztam. Szerencsés utat járhattam be, mert amikor már egy pozíció nem jelentett kellő kihívást számomra, akkor mindig újabb ajtó nyílt ki és új lehetőséget kaptam, míg végül nagyvállalati vezető lettem. Nagyon meg is becsültem a helyemet, mégis az utolsó két-három évben már elérkezettnek éreztem az időt, hogy a saját lábamra álljak. A banki szektorból érkezők részéről bevett gyakorlat, hogy később hasonló területen vállalnak fel tanácsadói szerepet – immáron a másik oldalon, az ügyfelek számára. Ebben én nem láttam kiemelkedő fantáziát és jó példákat sem ismertem korábbról, ennek ellenére az élet úgy hozta, hogy az egyik jó barátom segítséget kért több száz millió forint összegű hitelfelvételéhez az azt megalapozó pénzügyi tervek, illetve a kapcsolódó anyagok összeállításában. Így történt, hogy belevágtam az első üzleti terv elkészítésébe és ennek kapcsán tapasztaltam meg, hogy ez a fajta közös munka sokkal nagyobb hozzáadott értéket teremt, mint gondoltam volna és számtalan pozitívumot hozott az ügylet számára. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy mindezt professzionális keretek között, vállalkozás formájában is lehetne csinálni, még ha erre Magyarországon nem is volt korábban példa.

Így indult a MyConcept?

Igen, az akkori megtakarításaim jelentős részét arra tettem fel, hogy létrehozzam a MyConceptet, nagyon tudatosan az üzleti tervezésre fókuszálva. Először a fenti eseten felbuzdulva nagyobb vállalatok hitelkérelméhez, banki tenderezésével és a kapcsolódó tanácsadással szerettem volna foglalkozni, de akkor indult a startup kultúra pezsgése is Magyarországon, ami szintén profilba vágó kihívásnak tűnt. Az innovatív induló vállalkozások esetében ugyan nem hitelre készülünk, hanem kockázati tőkebefektetésre, de a szükséges üzleti terv 80%-ban ugyanaz.

Hogyan kerültek a látókörödbe a startupok?

Épp csak belevágtam a vállalkozásomba, mikor az ismeretségi körömben többen is jelezték, hogy a startupoknak is hasonló segítségre van szükségük. Mivel korábban a vállalati szektorban dolgoztam, ezért nem volt tapasztalatom a startupok kapcsán, de természetesen érdekelt a dolog, így elkezdtem módszeresen felkészülni a témában. Éppen volt egy rendezvény az Akváriumban, ahova el is mentem. Akkor talán még 150 ember jelentette a hazai startup ökoszisztémát, de nagyon sokat lehetett tanulni tőlük. Azóta, az elmúlt 5 év alatt döbbenetes növekedésen ment keresztül az ágazat, ezért visszatekintve azt mondhatom, hogy jó befektetésnek bizonyult ez az irány.

A Te véleményed szerint minek köszönhető ez a növekedés és hová tart?

A magyar ökoszisztéma véleményem szerint kivételesen jó helyzetben van. Ezt egyébként egy nagyon neves izraeli szakértő is megerősítette, aki  néhány évtizeddel ezelőtt az ún. Start-Up Nation megálmodója volt. Sokat kérdezett egy alkalommal a hazai startup világ fejlődéséről, illetve a tapasztalataimról – és egy idő után elismerően kijelentette, hogy ott tartunk, ahol Izrael tartott 5 év után, sőt bizonyos tekintetben jobb helyzetben is vagyunk az egyre szélesebb körben elérhető források, illetve a fejlett infokommunikációs infrastruktúra miatt. Mindez óriási elismerés annak tükrében, hogy Tel-Aviv ma a világ egyik legfejlettebb startup központja, így bizakodóak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy a magyar innovációban még sok potenciál van.

Téged mi motivált annak idején arra, hogy a saját ötleteid megvalósításába fogj bele?

A korábbi kollégáimmal beszélgetve azt gondolom, hogy a szokásosnak mondható motivációim voltak, vagyis, hogy a saját ütememben tudom megvalósítani az álmaimat, szabad időbeosztásban, szabad tervekkel és mindezt főnökök nélkül. Hozzáteszem, persze annak minden félelmével, hogy talán még sem jönnek be a számításaim, és akkor bajba kerülök.

És bejöttek a számításaid?

Habár a vállalkozói élethez kapcsolódó szabadság definícióját ma már egész másképp határoznám meg, mint korábban, de mindenképpen megérte a váltás. A félelmeim már az első néhány sikeres együttműködés után köddé váltak, azonban azzal együtt a talán túlidealizált elképzeléseim is, mert kétszer annyit dolgozom azóta is és percre pontosan be van osztva szinte minden időm. A főnökeim helyett a sok-sok ügyfelünk elvárásainak kell megfelelnünk nap mint nap, ami olykor nagy fegyelmet igényel az egész csapat részéről. Ugyanakkor az ötleteimet megvalósíthatom, ami igazán motiváló azzal együtt, hogy vállalkozóként olyan képességek fejlődnek ki a problémamegoldás terén, amely az élet más területéről is sokszor elhessegeti a kétségeket, illetve a bizonytalanságot.

Látszik, hogy nagyon a helyeden vagy emberileg és szakmailag is. Te is így éled meg ezt?

Igen, hiszen a perspektíva teljesen nyitott, szélesebb körben ki tudom próbálni magam szakmailag és emellett a saját bőrömön is tapasztalhatom a vállalkozás építésének izgalmait. Ennek a fejlődési pályáját és ütemét figyelni már önmagában inspiráló, de az igazi motivációt az jelenti, hogy tényleg nincsen határok és csak a csapatunkon múlik, hogy meddig ívelhet felfelé.

Mi ennek a sok-sok feladatnak az esszenciája? Mi jelenti a munkátok értékteremtő mivoltát?

Sokszor érkeznek hozzánk olyan projektek, vagy vállalkozások, akik évek óta megragadtak egy bizonyos ponton. Ezen elkezdünk közösen gondolkozni, dolgozni – és tulajdonképpen ez a közös munka lesz az érték. Hosszú-hosszú, olykor estébe nyúló közös helyzetértékelő, elemző megbeszélések, részletes kutatómunka és még több egyeztetés után egyszer csak arra eszmélünk, hogy együtt mozdítottuk ki a vállalkozást a stagnáló helyzetből és ismét vannak elérendő, illetve elérhető célok, valamint egy jól definiált út a menedzsment számára.

Ennek ellenére van olyan, mikor csalódás ér benneteket egy-egy leadott munka után?

Az elkészült anyag csak a lenyomata annak, amin közösen dolgozunk a partnereinkkel akár 4-6 héten át. Habár nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ez az időszak jól felépített és minden részletre kiterjedő forgatókönyv mentén, strukturáltan menjen végbe, amely során az összes kényes kérdés előkerül, de az ügyletek utóélete már nem csak rajtunk múlik. Volt például olyan tapasztalatunk, amikor az elkészült anyagot igazán erősnek éreztük, mégis falakba ütköztek vele az ügyfeleink. Majd egy bő évvel később csörgött a telefon, hogy a vártnál sokkal nagyobb befektetést kaptak.

Végül a csalódottság is csak ideiglenesen okozott rossz élményt. Vissza tudsz emlékezni olyan további együttműködésekre, amelyek igazán nagy sikerrel zárultak?
Nehéz lenne kiemelni konkrét munkákat, de mindig óriási sikerélményt jelentenek azok a projektek, amikor külföldi – akár Szilikon-völgyi, izraeli, nyugat-európai – tőkebefektetésekhez segítjük hozzá a startup vállalkozásainkat, vagy amikor egy vállalatnak akár milliárd forintos nagyságrendű hiteligényét hagyja jóvá a bank az üzleti tervünk alapján.

Hogyan értékeled az elmúlt egy éveteket?

Kifejezetten szerencsés év áll mögöttünk, ugyanis 40%-kal sikerült növekednünk, ami meghaladta a várakozásainkat. Emellett idén is többször megtapasztaltuk, hogy a MyConcept üzleti tervek nemzetközi terepen is megállják a helyüket, ami az árbevétel fejlődésnél is fontosabb elvárás részünkről. Az idei évben elsősorban struktúrában kell fejlődnünk, ami leginkább az amúgy is folyamatosan bővülő elemzői csapatunk további fejlesztését jelenti. A legtöbb feladat ehhez kapcsolódik, hogy szervezetileg hozzá tudjunk nőni az eredményeinkhez.

Milyen víziótok, illetve további kitűzött terveitek vannak a jövőre nézve?

A MyConcept indulásánál azt tűztük ki célul, hogy éljük túl az első éveket, majd azt, hogy a MyConcept legyen a legmeghatározóbb hazai üzleti tervező szereplő, amelyeket mostanra sikerült teljesítenünk, hiszen szinte az összes hazai bank és intézményi befektető számára készítünk üzleti terveket, pénzügyi modelleket, vállalatértékeléseket, de ha arra van szükség független szereplőként akár előszűrést, időszakos kockázat kiértékelést is végzünk.

Jelenleg a terveink középpontjában a nemzetközi kapcsolatok intenzív bővítése szerepel azzal a céllal, hogy a hazai startupokat minél több nemzetközi befektetőhöz tudjuk elvinni a világ legfejlettebb piacaira.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment

1péter1