A jól átgondolt üzleti terv magabiztosságot ad a vállalkozóknak

Főoldal / blog / A jól átgondolt üzleti terv magabiztosságot ad a vállalkozóknak

Kováts Dávid és Szabó Károly, a Collectorism alapítói mindketten évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a műkereskedelemben – ismerték a gyűjtők kultúráját és természetét – a hazai és a külföldi piacon egyaránt. Aztán 2014-ben gondoltak egy nagyot, majd a gyűjtők számára létrehoztak egy közösségi oldalt és online piacteret. A Collectorism indulását saját bevallásuk szerint professzionális alapokra kívánták helyezni, így az üzleti tervezés sem maradhatott el.

A Collectorism egy komplex platform, mely lehetőséget és teret biztosít a gyűjtemények és a tárgyak iránti szenvedély, eszmei érték bemutatására. Ezen túlmenően pedig a felhasználók cserélhetik a gyűjteményük darabjait egymás között, vagy értékesíthetik is a számukra már feleslegessé vált tárgyakat. A történetük 2012-ben kezdődött, mikor felvásároltak egy közel 70 000 darabos exlibris gyűjteményt. Mindez a válság után volt, sok új digitális lehetőséggel. Ezen exlibrisek kapcsán 2014-ben aztán eljutottak egy nagy nemzetközi kiállításra is, ahol azzal szembesültek, hogy a gyűjtők között az adás-vételen túl óriási jelentősége van a cserének is.  Visszatérve megpróbálták felderíteni, hogy online milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a cserére, de a keresgélés nem hozott eredményt. Felismerve ezt a hiányosságot elindult a Collectorism gondolata.

Az alapítók kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy minden részfeladatot, ami felmerül a vállalkozásuk kapcsán, professzionális szakemberekre bízzák. A piacot mindketten ismerték, így átfogó stratégiai szemlélettel tudtak a projekt felé fordulni. A legelejétől kezdve úgy álltak hozzá a fejlődéshez, hogy a vállalkozás sikeréhez rengeteg mindennek jól kell működnie, üzemelnie – a marketingtől kezdve, az értékesítésen és a pontos adminisztráción át egészen az üzleti tervezésig.

„Hiba azt gondolni, hogy ezek nem külön szakmák, hogy aki a saját területén jó, az mindent meg tud oldani. Hiszünk a szakemberekben és nem szeretünk félmunkát végezni.”

– fogalmazta meg kezdeti döntéseik motivációját Kováts Dávid.

Az üzleti tervezés több szempontból is fontos volt a számukra – egyrészt meg kellett találni a profitábilis modellt a csere lehetőségein túl a gyűjtők piacán, másrészt a piacralépéshez elengedhetetlen volt, hogy befektetők elé vigyék az ötletüket.

„Szerintünk jó benyomást tesz az a befektetők szemében, hogy olyan emberek vesznek körül, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, ráadásul az ő nyelvüket beszélik, ami szintén nagyon fontos. Arról nem is beszélve, hogy nekünk is több önbizalmat adott, hogy olyan üzleti terv volt a kezünkben, ami jól átgondolt és minden kérdésre választ ad.”

– mondta Kováts Dávid. Hozzátette azt is, hogy az első találkozás után a MyConcept mellett döntöttek, mert tetszett nekik az, hogy nem sablonok alapján készül az üzleti tervük, hanem a szakemberek figyelemmel, és maximális érdeklődéssel fordulnak a közös munka felé. „Rengeteg egyeztetés és beszélgetés következett, miután elkezdtünk együtt dolgozni. Olivéréknek a csapatunk részévé kellett válniuk, minden apró elemét megismerni a vállalkozásnak – ez volt a garancia a kifogástalan üzleti tervre, ami a mai napig stabil alapja a Collectorism működésének” – számolt be az üzleti tervezés folyamatáról az alapító.

A Collectorism a közös munka eredményeként sikeresen szerepelt a Hiventures előtt, jelenleg a kockázati alapkezelő Magvető portfóliójában szerepelnek. A piacra lépésük ezt követően nagyon pozitívan sült el, sőt már a bevezető kampányt megelőzően is sorban regisztráltak a felhasználók, eleinte persze az alapítók kapcsolati tőkéje alapján, de aztán egyre szélesebb körben terjed el organikusan. A weboldal böngészése egyébként nem-gyűjtök számára is roppant izgalmas lehet – a porcelánbohócoktól kezdve, az izgalmas fotográfiákon át értékes könyvekig és játékokig bármibe belefuthatunk. A startup jelenleg itthon építi a közösséget, de a terveik között szerepel a nemzetközi piacralépés is – érdemes figyelemmel kísérni a munkájukat,: minden induló vállalkozó számára inspiráló lehet a növekedésük.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment

commtop