Az üzleti tervezés során minden kérdőjel feloldódik

Főoldal / blog / Az üzleti tervezés során minden kérdőjel feloldódik

Palotás Péter három gasztrovállalkozás tulajdonosa – szakácsként és élelmiszermérnökként vágott bele a halászati termékek importjába, majd később a belvárosi vendéglátásba. Tudatos tervezéssel, némi vakmerőséggel és éleslátással érte el azt, amire ma méltán lehet büszke, hiszen népszerű helyeket vezet és már a nemzetközi piacra lépésre is készen áll. Minden üzletnyitását üzleti tervezés előzte meg – és arról számolt be, hogy vezetőként sokszor támaszkodhatott ezen dokumentációkra a MyConcept munkája nyomán. | Jánoska Rita

Péter három vállalkozásának tevékenységi körei egy tőről gyökereznek ugyan, de mégis teljesen más stílust képviselnek. A jól felépített üzletek legelső pillére a Fishmarket Kft. – ami halászati termékek importjával, felvásárlásával, feldolgozásával foglalkozik. Ennek nyomán fogyasztói igényeken felbuzdulva a halfeldolgozó üzemhez kapcsolódóan jött létre a Budaörsi Halpiac lakóssági brand néven elhíresült üzletág, mely kiskereskedelmi forgalomba hozza az árut. Ez után egy évvel szintén a vásárlók bíztatására megnyílt a népszerű DOKK Büfé is. „Ahogy jártam-keltem a világban, a kikötőkben nagyon megtetszett az a pofon egyszerű koncepció, ahogy ott a friss halat elkészítik és árulják az arra járó turistáknak vagy akár helyieknek is. A halászok a hálóból teszik a grillre vagy a füstölőbe például a friss heringet, és egy zsemlével fogyaszthatják is, akik arra járnak. Egyszerű, de közkedvelt ötlet – ezt valósítottuk meg a feldolgozóüzemünk és a Halpiac mellett a DOKK Büfével.”

A büfének aztán a fővárosiak is a csodájára jártak Budaörsön, hamar híre ment az ízletes finomságoknak. Így jelentkezett az igény, hogy egy hasonló hely a belvárosban is létesülhetne. „Sokan megkerestek, befektetést ajánlottak, de a korábbi vendéglátós tapasztalataim azt mondatták velem, hogy ez nem való nekem. Aztán egy régi kollégám vetette fel, hogy harmadmagával betársulna, s így nekem már csak a tapasztalataimat és a szakértelmet kellene mögé raknom, a napi dolgok terhét levennék a vállamról. Ez a koncepció már igencsak kecsegtető volt – így belevágtunk.” Ennek eredményeként nyitott meg az Andrássy úton a The Bigfish, mely közel öt éve nyújt különleges élményt a vendégeinek – nem csak ételkínálatával, hanem hangulatával is. Aki betér, az ugyanis egy nyüzsgő halpiacon és egy laza étteremben találja magát egyidőben, és friss, változatos és egyszerűen nagyszerű halételeket kaphat a tányérjára.bigfish

Kép: The Bigfish

A folytatásban aztán nem a szokásos módon alakult az üzletfejlesztés a vállalkozó útján, hiszen a The Bigfish a vártnál jóval nagyobb sikert aratott. Hamarosan felbukkant egy befektető, aki a Fülöp-szigeteken szeretett volna egy ugyanilyen egységet létrehozni. „Mondtunk egy összeget, letette a pénzt – úgy, hogy még nem volt kész a franchise koncepció, az arculati kézikönyv, és a pénzügyi rész is tisztázatlan volt. Ezt pótolnunk kellett – ekkor jött a képbe a MyConcept. Azt gondoltuk, hogy a vállalkozás kész a nemzetközi piacra lépésre, elsőként saját erőből Bécset céloztuk meg. Szembesültünk azonban azzal, hogy egy új üzlet nyitása ismeretlen terepen összetett feladat – különösen annak a finanszírozási feltételeit megteremteni – profikra bíztuk hát. Lehetetlen kihívásnak tűnt az osztrák jogi környezetben mindent pontosan átlátni, dea tervezés során minden kérdőjelet eloszlattak a MyConcept szakemberei.” Az elképzelt bécsi étterem üzleti tervétől ezen túlmenően pedig természetesen azt remélték, hogy hitelesen és magabiztosan tudnak fellépni például az osztrák pénzintézeteknél vagy potenciális befektetőknél – és ez így is lett, sikerült előkészíteni az első saját külföldi éttermet. „Annak, hogy a bécsi nyitás még várat magára az az akadálya, hogy hihetetlen nehéz megfelelő ingatlant találni a városban. Aktív keresésünket pedig a Zrínyi utcai, remek adottságokkal rendelkező üzlethelyiség bérlési lehetősége késztette parkolópályára, hiszen megálmodtuk a Traktor Farmfood Restaurantot és ezen kezdtünk el dolgozni.”

traktor

Kép: Traktor Farmfood Restaurant

 

Az említett ingatlanban a Traktor Farmfood Restaurant megnyitása előtt Palotás Péter ismét a MyConcepthez fordult. Már az üzlethelyiség bérleti pályázatánál is jól jött az, hogy egy átfogó üzleti tervvel, pontosan meghatározott pénzügyi célokkal és feltételekkel tudtak indulni, valamint az üzletnyitás financiális feltételeinek előteremtésében is sikeresen helyt állt a dokumentáció. „Itt már nem is volt kérdés az üzleti tervezés jelentősége és szükségességének mérlegelésére, hiszen korábban is azt tapasztaltuk, hogy hasznos, ha van egy szabásmintánk, melyhez igazodhatunk, és amihez képest figyelhetjük, hogy milyen mérföldkövekhez érkeztünk és mik vannak még hátra. Sziller Olivér csapatától olyan alapos és jól átgondolt tervet kaptunk, mely a vezetőség számára mindig biztos kapaszkodót nyújt.”

A Traktor Farmfood Restaurant 2018 novemberében indult. Gondosan válogatott, termelőktől származó zöldségeket kínál a belváros szívében, magas színvonalon elkészítve, mindig új élményt jelentő formában elkészítve – egészséges és izgalmas fogásokat értve ez alatt. „Izgatottan várjuk, hogy az előzetesen vázolt és az üzleti tervezés során kidolgozott részletek hogyan alakulnak a valóságban. Néhány hete nyitottunk, így jelenleg nagyon várjuk a vendégeinket, és a visszajelzéseket.” A rendkívül elegáns mégis laza enteriőr és a friss, csillogó zöldségek látványa messziről vonzza a tekinteteket, így kétségtelen, hogy jó választás azoknak, akik a Bazilika környékén járnak.

Péter arról számolt be beszélgetésünk végén, hogy egyetlen vállalkozásának elindításánál sem kérdés, hogy üzleti tervet készít, hiszen számos pozitívumát tapasztalta az évek során. „Nagyon gyakran elkövetik a vállalkozók azt a hibát, hogy feltételezik magukról: mindenhez értenek. Ezt én ’öngyilkosságnak’ tartom. A külső szem sokat segít, más perspektívából világít meg problémákat, kimozdít a komfortzónából – és természetesen ezt koronázza meg a közgazdasági szakértelem, amiben óriási rutinja van az általunk megbízott szakembereknek, és ami elengedhetetlen a precíz tervezéshez” – foglalta össze Palotás Péter a tapasztalatait.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment

1